kindermobieltje verboden belgie

België verbiedt kinder-mobieltje

België verbiedt kinder-mobieltje

Gepubliceerd op 2 september 2013. Bron: NOS

kindermobieltje verboden belgieIn België wordt over zes maanden de verkoop van mobieltjes voor jonge kinderen (‘kindermobieltjes’) verboden. Ook reclame voor gsm’s en smartphones gericht op kinderen onder 7 jaar mag over een half jaar niet meer.

Het verbod is een initiatief van de ministers Onkelinkx van Volksgezondheid en Vande Lanotte van Consumentenzaken. De wet is inmiddels in het Staatsblad gepubliceerd: link 1 (verkoopverbod) en link 2 (reclameverbod). (Alternatief zelf zoeken op NUMAC nr. 2013024306 en 2013024307)

Het is een voorzorgsmaatregel, bedoeld om jonge kinderen te beschermen tegen elektromagnetische straling die mobieltjes veroorzaken.

Er komt ook een waarschuwingstekst op iedere verpakking: “Denk aan uw gezondheid – gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere straling.”

In Frankrijk is in 2010 al een wet aangenomen die het gebruik van de mobiele telefoon op kinderdagverblijven en op lagere en middelbare scholen verbiedt.

Minister Onkelinx schreef al in 2008 het voorwoord van de voorlichtingsfolder over elektromagnetische straling en gezondheid van de Belgische Federale Overheidsdienst voor Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Elektromagnetische energie

Wetenschappers discussiëren al jaren over de vraag of de elektromagnetische energie die een mobieltje uitstraalt gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Luc Verschaeve, hoogleraar biomedische wetenschappen aan de Antwerpse universiteit, werkte mee aan het onderzoek op basis waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorig jaar elektromagnetische straling classificeerde als mogelijk kankerverwekkend. ‘Op basis van een onderzoek dat in dertien landen in alle uithoeken van de wereld is uitgevoerd, blijkt dat gsm-gebruik kan leiden tot een vorm van hersenkanker. Ook dierproeven wijzen in die richting.’

Verschaeve vindt het goed dat de beleidsmakers vooral kinderen in bescherming willen nemen. Zij worden er immers hun hele leven aan blootgesteld, volwassenen maar een deel van hun leven. ‘Laatstgenoemden hebben nog een tijd gekend dat er geen gsm’s waren.’

Minister Volksgezondheid van België Laurette Onkelinx neemt het zekere voor het onzekere en wil in de eerste plaats de zwakste groep beschermen: jongeren en kinderen. De minister wil de publiciteit voor gsm’s voor een jong publiek (jonger dan veertien jaar) verbieden. Daarnaast komt er een verbod op de verkoop van gsm’s bedoeld voor kinderen jonger dan zeven jaar. ‘Dat zijn toestellen die je via het internet kunt kopen – met prentjes van Mickey Mouse erop, bijvoorbeeld – die heel kleine kinderen aantrekken’, zegt professor Verschaeve.

Officiële publicatie Health Belgium: klik hier.

Ouder

Gepubliceerd op 23 februari 2013.

BRUSSEL – De Belgische minister voor Volksgezondheid Onkelinx wil een verbod op gsm-reclame voor jongeren en een verkoop-verbod voor kinderen onder de zeven jaar. Dat melden De Standaard en de NOS.

 

Deel dit bericht